LØRDAG 24. OKT, KL. 19:00 Påfyll
Kjøp billett

Utsolgt
Kalle Moene og Sven Egil Omdal om «borgerlønn»

Kalle Moene og Sven Egil Omdal om «borgerlønn»

Vi har invitert to av landets mest offensive tenkere om grunnleggende inntekt til en samtale om «borgerlønn» postkorona – journalisten Sven Egil Omdal intervjuer økonomen Kalle Moene.

Den 1 juni i år innførte Spania en borgerlønnsordning som den spanske staten regner med at 1,6 mill innbyggere vil kunne nyttigjøre seg av, med beregnet totalkostnad på ca 3 milliarder euro i året. Allerede i mars, ei uke inn i koronakrisa, foreslo Kalle Moene sammen med Sverre Munch at borgerlønn burde være et av tiltakene også i Norge, for å sikre folk inntekt gjennom krisa. Argumentet var at det ville gi trygghet og utjevning umiddelbart, uten byråkrati og saksbehandlingshelvete i NAV.

Kalle Moene mener at en slik grunnleggende inntekt vil fungere som et gulv, et økonomisk sikkerhetsnett som ingen kan falle under. I Norge kan vi kanskje si at vi allerede har borgerlønn gjennom velferdsstaten, som noe av sosialstøtten. Vil en reell grunnleggende inntektsordning være en kostnad for staten eller en del av total omfordeling? Ville en innføring av grunnleggende inntekt være et mer verdig gode? Hvor mye skal den evnt erstatte av eksisterende ordninger og behovsprøving? Bør grunnleggende inntekt bli en nasjonal forpliktelse? Og gikk vi glipp av en mulighet nå, som Spania tok under koronakrisa, til å innføre en grunnleggende inntekt også i Norge? Denne timen graver vi ut fordelene med grunnleggende inntekt i Norge.

Tid: Lørdag 24. oktober kl. 19:00 – 20:00
Påfyll, Kirkegata 36
Inngang 150 / 75 / 20

Deltagere:

– Kalle Moene, samfunnsøkonom og professor emeritus UiO, leder ESOP (Centre for Equality, Social Organization and Performance).I 2011 ble Moene tildelt Norges forskningsråds formidlingspris «for sin evne til å forklare komplekse økonomiske spørsmål på en forståelig måte», og samme år ble han tildelt Akademikerprisen. I 2016 ble han tildelt forskningsutmerkelsen Fridtjof Nansens belønning for fremragende forskning. I 2019 fikk han Kverulantkatedralens økonomipris.

– Sven Egil Omdal, journalist, kommentator og forfatter som bl.a. har gitt ut boka «Borgerlønn. Ideen som endrer spillet», sammen med Ingeborg Eliassen.

VIKTIG INFORMASJON I FORBINDELSE MED COVID-19

– KÅKÅnomics følger til enhver tid Helsedirektoratets retningslinjer for tilfredsstillende avvikling av kulturarrangement.
– Pga behovet for smittesporing må du kjøpe billett på forhånd.
– Billettene må være registrert med fullt navn og kontaktinfo til den som skal bruke billetten. Dette registrerer du i Linticket ved billettkjøp.
– Pga Covid-19 og gjeldende smittevernregler må du med festivalpass allikevel reservere plass til det enkelte arrangement som du planlegger å delta på. Se etter billettkategori «Med festivalpass» på salgssiden til det enkelte arrangement.
– Festivalpasset er personlig, og kan ikke brukes til å kjøpe flere enn én billett i kategori «Med festivalpass».
– 1-metersregelen gjør at KÅKÅnomics 2020 har redusert publikumskapasitet. Vis hensyn, hold avstand, og vask hendene hyppig og grundig.
– Det kan forekomme enkelte endringer i programmet pga COVID-19, som ikke vil bli kompensert for. Ved avlysning vil billettkjøpere få tilbud om refusjon.

Programmet slippes fortløpende på www.kknomics.no