Annet / 24. OKTOBER 2020 14:00 / Festsalen Gaffel & Karaffel

Assange-saken forklart: Står pressefrihet for fall?

Står pressefriheten for fall? Assange-saken forklart

Foto: Nadav Kander for The New Yorker

Står pressefriheten for fall? KÅKÅnomics 2020 byr på en unik mulighet for å få Assange-saken og konsekvensene av den forklart. Rettsaken mot Wikileaks-grunnlegger Julian Assange i London er over, utleveringsdommen faller 4 januar 2021. USA krever å få Assange utlevert for brudd på spionasjeloven. 160 advokatforeninger og advokater har skrevet et opprop der de ber Storbritannia ikke utlevere ham fordi han risikerer tortur og fengsel i 175 år. Forrige uke hevdet advokatene som fører saken for USA, at det ikke er noe i veien for at spionasjeloven også kan brukes mot journalister. Vil det kunne bety at den som kjøper en avis hvor gradert informasjon finnes, juridisk sett vil kunne tiltales etter de samme, omstridte spionasjelovene? Det argumenteres altså for at «forbrytelsen» hefter ved materialet hele veien fra varsler via journalisten og publisisten, til den menigmann som til slutt kjøper informasjonen. Dette er første gang den amerikanske spionasjeloven fra 1917 blir brukt mot en journalist. Er det en fare for at vernet som journalistikken har hatt, faller? Det er en så pass dystopisk utsikt at vi må spørre: Står pressefriheten i verden for fall?

Tid: Lørdag 24. oktober kl. 14:00 – 15:00
Gaffel og karaffel, Festsalen i 2. etasje
Inngang 150 / 120 / 75 / 20

Innledning ved Gisle Selnes, professor litteraturvitenskap UiB, med et mangeårig engasjement på vegne av Julian Assange sin sak.

Deltagere:
– Mari Skurdal, sjefredaktør Klassekampen, en av få internasjonale aviser med pressepass til rettssaken
– Lars Helle, sjefredaktør Aftenbladet
– Morten Cruys Magnus Sagen, advokat med ferskt innlegg om Assange-saken i Aftenbladet: https://www.aftenbladet.no/meninger/debatt/i/zgLmmb/assange-er-ingen-helt-og-fortjener-ikke-asyl-i-norge

Programleder er Jan Zahl, kulturjournalist Aftenbladet og forfatter, siste bok «Forbodne stemmer. Reise til ytringsfridomens grenser», sammen med Finn Våga.

Assange-forsvaret har med sine ekspertvitner i rettsaken forsøkt å vise at:

– USAs sak er politisk motivert av Trump-administrasjonens krig mot varslere og avslørende journalistikk
– Assange ikke kan få en rettferdig rettssak i USA, blant annet fordi han i årevis på Ecuadors ambassade ifølge en pågående etterforskning skal ha blitt spionert på av amerikansk etterretning, som har avlyttet advokatsamtaler og planlagt å kidnappe eller forgifte han
– Assange lider av alvorlig depresjon, selvmordstanker, har Aspergers syndrom og vil under et isoleringsregime i høysikkerhetsfengsel i USA kunne prøve å ta sitt eget liv

VIKTIG INFORMASJON I FORBINDELSE MED COVID-19

– KÅKÅnomics følger til enhver tid Helsedirektoratets retningslinjer for tilfredsstillende avvikling av kulturarrangement.
– Pga behovet for smittesporing må du kjøpe billett på forhånd.
– Billettene må være registrert med fullt navn og kontaktinfo til den som skal bruke billetten. Dette registrerer du i Linticket ved billettkjøp.
– Pga Covid-19 og gjeldende smittevernregler må du med festivalpass allikevel reservere plass til det enkelte arrangement som du planlegger å delta på. Se etter billettkategori «Med festivalpass» på salgssiden til det enkelte arrangement.
– Festivalpasset er personlig, og kan ikke brukes til å kjøpe flere enn én billett i kategori «Med festivalpass».
– 1-metersregelen gjør at KÅKÅnomics 2020 har redusert publikumskapasitet. Vis hensyn, hold avstand, og vask hendene hyppig og grundig.
– Det kan forekomme enkelte endringer i programmet pga COVID-19, som ikke vil bli kompensert for. Ved avlysning vil billettkjøpere få tilbud om refusjon.

Programmet slippes fortløpende på www.kknomics.no