Annet / 22. OKTOBER 2020 Kl. 19:00 / Festsalen Gaffel & Karaffel

Boksamtale om «Tankens fallgruver» med Bjørn Vassnes

Boksamtale om «Tankens fallgruver» med Bjørn Vassnes

KÅKÅnomics 2020 byr herved på kur mot tankefeil. Undertittelen på den helt nye boka til Bjørn Vassnes er «En guide for deg som ikke liker å bli lurt», og kan altså leses også som en selvhjelpsbok, utvilsomt blant de mest opplysende av arten. Men boka har et større og videre siktemål. Forfatteren hevder at det viktigste hinderet for å takle de mest prekære samfunnsutfordringene i dag – som pandemier, klima, migrasjon, automatisering, ulikhet – er at vi ikke makter å styre unna de grunnleggende tankefeilene.

Boka deler opp tankefellene i sju kategorier, hvorav de to «medfødte»fellene (biaser – «Tankens skjevheter» og heuristics – «Tankens snarveier») vil være kjent fra atferdsøkonomer som Kahneman og Ariely. Men Vassnes presenterer også tankefeller som skyldes misbruk av «tanketeknologier» som sivilisasjonen har frembragt: språkfeller, logikkfeller, tallfeller, systemfeller og mediefeller. Et kaotisk landskap, som Vassnes’ bok er en slags «guidebok» gjennom, en hjelp til å gjenkjenne og unngå de kognitive fallgruvene. Innholdet i boken er basert på forskning – innen psykologi, hjerneforskning, adferdsøkonomi, systemteori, etc. – som forfatteren gjennom flere tiår som vitenskapsjournalist har hatt som jobb å følge med på. Så hva kan man gjøre, spør han? Man må være forberedt, ha et forsvar mot lurerier og falsknerier, på samme vis som vi verner oss mot infeksjoner, kan vi verne oss mot tankefeller. Møt forfatter og vitenskapsjournalist i Klassekampen, Bjørn Vassnes, til samtale med økonomiprofessor og ekspert på adferdsøkonmomi, Ola Kvaløy.

Tid: Torsdag 22. oktober kl. 19:00 – 20:00
Gaffel og karaffel, Festsalen
Inngang 150 / 75 / 20

Møt Bjørn Vassnes, vitenskapsjournalist i Klassekampen og forfatter av «Tankens fallgruver»

Intervjuer er Ola Kvaløy, dekan HH UiS, professor samfunnsøkonomi og ekspert på adferdsøkonomi

Se promo-videoen "Brain traps" med Bjørn Vassnes her: https://youtu.be/y9bJWI7X96o

VIKTIG INFORMASJON I FORBINDELSE MED COVID-19:

– KÅKÅnomics følger til enhver tid Helsedirektoratets retningslinjer for tilfredsstillende avvikling av kulturarrangementer.
– Pga behovet for smittesporing må du kjøpe billett på forhånd.
– Billettene må være registrert med fullt navn og kontaktinfo til den som skal bruke billetten. Dette registrerer du i Linticket ved billettkjøp.
– Pga Covid-19 og gjeldende smittevernregler må du med festivalpass allikevel reservere plass til det enkelte arrangement som du planlegger å delta på. Se etter billettkategori «Med festivalpass» på salgssiden til det enkelte arrangement.
– Festivalpasset er personlig, og kan ikke brukes til å kjøpe flere enn én billett i kategori «Med festivalpass».
– 1-metersregelen gjør at KÅKÅnomics 2020 har redusert publikumskapasitet. Vis hensyn, hold avstand, og vask hendene hyppig og grundig.
– Det kan forekomme enkelte endringer i programmet pga COVID-19, som ikke vil bli kompensert for. Ved avlysning vil billettkjøpere få tilbud om refusjon.

Programmet slippes fortløpende på www.kknomics.no