Annet / 22. OKTOBER 2020 Kl. 16:00 / Kinosal 1

Den moderne verdensøkonomiens fremvekst, kolonialisme og rasisme. Et alternativt perspektiv.

Foredrag med Terje Tvedt (foredrag 1 av 2):
Den moderne verdensøkonomiens fremvekst, kolonialisme og rasisme. Et alternativt perspektiv.

Foredraget tar utgangspunkt i den rykende ferske boken «Verdenshistorie. Med fortiden som speil» og den stadig mer opphetede debatten om europeisk kolonialisme, den hvite manns rasisme, nedrivning av statuer (skal Churchill faktisk ned av sokkelen?) og Vestens historiske rolle. Tvedt vil presentere en analyse av hvordan kolonialismen er blitt forstått. Men også om hva den faktisk innebar for lands økonomiske og politiske utvikling. Han vil slik kaste et nytt lys på denne diskusjonen som har så stor betydning for hvordan vi forstår verden, «den andre» og «oss» selv i dag. Den nye boka bygger igjen på en foredragsserie Tvedt holdt på Nasjonalbiblioteket seint i fjor høst, kalt «Seks foredrag mot samtidens historieløshet». KÅKÅnomics er glad for å kunne tilby publikum en slik kraftig og hurtigvirkende kur som Terje Tvedt mot samtidens historieløshet.

PS! Det andre foredraget finner sted fredag 23. oktober kl. 17:00 på samme sted.

Tid: Torsdag 22. oktober kl. 16:00 – 17:00
Kinosal 1, Odeon Kino på Sølvberget
Inngang 150 / 75 / 30

Med Terje Tvedt, historiker, professor, forfatter og filmskaper. Tvedt har skrevet flere bøker om norsk samtidshistorie, særlig om norsk idé- og ideologihistorie. Han har beskrevet og analysert fremveksten av det internasjonale bistandsystemet, i verden og i Norge. Hans forskning omkring forholdet mellom samfunn og vann er internasjonalt anerkjent. Tvedt står bak fjernsynsseriene «En reise i vannets historie» (1997), «En reise i vannets fremtid» (2007) og «Kampen om Nilen» (2014). Tvedt har mottatt flere priser for sine filmer og bøker, og fikk Norges forskningsråds formidlingspris i 2006, Fritt Ord-prisen i 2007 og Gullruten i 2008. I 2016 vant han prisen for årets beste tidsskriftartikkel, med «Tausheten om Libya».

Vert: Ketil Fred Hansen, professor i samfunnsfag ved UiS.

KÅKÅnomics 2020 bruker færre og større scener enn vanlig i og med koronakrise og restriksjoner. Årets program består derfor også av en foredragsserie i den nydelige Kinosal 1, på Sølvberget. Salen tar til vanlig et publikum på 416, med restriksjoner kan vi få inn 157 personer.

VIKTIG INFORMASJON I FORBINDELSE MED COVID-19:

– KÅKÅnomics følger til enhver tid Helsedirektoratets retningslinjer for tilfredsstillende avvikling av kulturarrangementer.
– Pga behovet for smittesporing må du kjøpe billett på forhånd.
– Billettene må være registrert med fullt navn og kontaktinfo til den som skal bruke billetten. Dette registrerer du i Linticket ved billettkjøp.
– Pga Covid-19 og gjeldende smittevernregler må du med festivalpass allikevel reservere plass til det enkelte arrangement som du planlegger å delta på. Se etter billettkategori "Med festivalpass" på salgssiden til det enkelte arrangement.
– Festivalpasset er personlig, og kan ikke brukes til å kjøpe flere enn én billett i kategori "Med festivalpass".
– 1-metersregelen gjør at KÅKÅnomics 2020 har redusert publikumskapasitet. Vis hensyn, hold avstand, og vask hendene hyppig og grundig.
– Det kan forekomme enkelte endringer i programmet pga COVID-19, som ikke vil bli kompensert for. Ved avlysning vil billettkjøpere få tilbud om refusjon.

Programmet slippes fortløpende på www.kåkånomics.no