Annet / 22. OKTOBER 2020 20:00 / Ølstova Mungåt, Egersund

Hvem skal tjene på vindkraften? Tour de KÅKÅnomics i Egersund!

Hvem skal tjene på vindkraften?

Torsdag 22. oktober kl. 20.00. Dørene åpner kl. 18:00!
Mungåt Ølbar, Egersund
50 kr – pga smittevernreglene må du kjøpe billett på forhånd
Arrangør: KÅKÅnomics 2020 i samarbeid med Mungåt Ølbar
– Tour de KÅKÅnomics er støttet av Rogaland Fylkeskommune

Utbyggingen av vindkraft har skjedd med eksplosiv fart de siste årene, og vindparkene begynner å bli god butikk. Fra 2013 til 2018 ble omsetningen i norsk vindkraft femdoblet fra 1,7 til 8,7 milliarder kroner, og utviklingen fortsetter å akselerere.

Samtidig har også motstanden mot vindkraft økt kraftig. Det demonstreres over hele landet, mange mener at vi ofrer verdifull urørt natur uten grunn, og de reagerer på at store deler av gevinsten forsvinner ut av landet og lokalsamfunnet. Mens olje- og vannkraftindustrien ble bygd opp under streng nasjonal kontroll og må betale en høy tilleggsskatt for bruken av naturressurser, har rammevilkårene for vindkraftindustren vært mye romsligere. Regjeringen varsler nå innstramminger i konsesjonsreglene, men vil ikke legge mer skatt på vindkraft.

Bør det være et mål å skattlegge vindkraft på nivå med vannkraft? Er det på tide at mer av vindkraftinntektene går tilbake til lokalsamfunnet? Er det ønskelig – og mulig – å legge begrensninger på utenlandske kapitalinteresser? Eller dreper vi da en næring som vil være et viktig bidrag til det vi skal leve av etter oljå?

Dalane er selve tyngdepunktet for vindkraftindustrien i Rogaland. Hva kan være mer naturlig enn å ta debatten i Egersund?

I panelet:

– Siri Meling, tidligere stortingsrepresentant for Høyre

– Kjetil Slettebø, ordfører Bjerkreim (Sp)

– Frank Emil Moen, direktør i energy Innovation

– Erik Thoring, daglig leder i Rogaland Naturvernforbund 

Debattlederr er Gunnar Kvassheim, tidligere redaktør i Dalane Tidende.

VIKTIG INFORMASJON I FORBINDELSE MED COVID-19:

– KÅKÅnomics og Mungåt Ølbar følger?til enhver tid Helsedirektoratets retningslinjer for tilfredsstillende avvikling av kulturarrangementer.
– Pga behovet for smittesporing må du kjøpe billett på forhånd.
– Billettene må være registrert med fullt navn og kontaktinfo til den som skal bruke billetten. Dette registrerer du i Linticket ved billettkjøp.
– Husk 1-metersregelen, vis hensyn, hold avstand, og vask hendene hyppig og grundig.

Festivalprogrammet slippes fortløpende på www.kknomics.no