KÅKÅnomics / 28. OKTOBER 2021 16:00 / MS Sandnes

Keynes og konsekvensene i politikken

– Bokslipp: «John Maynard Keynes. De politiske konsekvensene», av Maria Berg Reinertsen

Tid: Torsdag 28. oktober, kl. 16:00 – 17:00
Sted: MS Sandnes
Pris: 150 kr / 75 kr

Koronakrisen og krisepakkene som har fulgt den har igjen aktualisert ideene til den britiske økonomen John Maynard Keynes (1883-1946). Den britiske økonomen tilskrives enorm innflytelse, samtidig som det nesten alltid er noe forkrøplet ved de faktiske løsningene som utformes i hans navn. For eksempel er Pengefondet langt unna den visjonen Keynes skrev frem sensommeren 1941. Hvor lik er dagens motkonjunkturpolitikk den metoden Keynes tok til orde for på 1930-tallet? Og hvor går linjen fra Keynes drøm om firetimersdag til dagens debatter om robotisering og overflødige arbeidstakere? KÅKÅnomics 2021 slipper boka til Maria Berg Reinertsen, utgitt på Cappelen Damm Akademisk, ved å invitere henne til å la publikum følge linjene fra Keynes mest kjente teorier til dagens politikk.

Kan Keynes brukes til å kaste nytt lys over dagens problemer: Hva kan han lære oss om finanskriser? Hva ville Keynes ment om innvandrerregnskap? Samtidig som han deltok i samtidens store debatter brukte Keynes en hel del tid på den akademiske skrothaugen der han fordypet seg i alt fra økonomifagets kjettere til den store fysikeren Isac Newtons mislykkede forsøk på å lage gull, hva kan dette lære oss om tankeprosessen til mannen som revolusjonerte økonomifaget?

Innledende samtale med Maria Berg Reinertsen, forfatter og journalist Morgenbladet.

Kommentar fra og oppfølgende samtale med Kalle Moene, professor emeritus samfunnsøkonomi UiO, og fjorårets foredragsholder på KÅKÅnomics om Keynes.

Moderator er Trond Birkedal, politisk kommentator.