Annet / 24. OKTOBER 2020 17:00 / Påfyll

Populisme på norsk?

Populisme på norsk?

«Det går et spøkelse gjennom verden, det er populismens spøkelse», startet Mímir Kristjánsson et avisessay forleden, og mente at på de norske bygdene minner spøkelset mest av alt om Casper – vennlig og skalla. KÅKÅnomics 2020 spør om det fins populisme i Norge, og i tilfelle hva slags populisme med hvilket repertoar – og hva er potensialet i framtida? Kan populismen i Norge gi oss en reell utvidelse av det politiske og økonomiske demokratiet, som vil tjene nettopp «folket»? Ja, har vi i farten glemt å kritisere den liberale populismekritikken, som avskriver populismen som en polariserende mediestrategi eller som politisk forfall? Motsetningen mellom folk og elite er neppe bare retorisk, den er de fleste steder også reell, med en politisk, økonomisk og demokratisk kjerne. Vi har invitert lokale representanter bl.a. fra noen av de norske partiene som oftest beskyldes for å være populistiske. De får 5 min hver før samtale / debatt.

Tid: Lørdag 24. oktober kl. 17:00 – 18:00
Påfyll
Inngang 150 / 75 / 20

Deltagere:
– Ketil Solvik-Olsen, bilglad politiker med utdannelse fra USA, tidligere samferdselsminister fra Frp
– Ingrid Fiskaa, lærer, leder Rogaland SV og selverklært venstrepopulist fra Bryne
Sigrun G. Aasland, nestleder Tankesmien Agenda

Programleder er Bjørn Sæbø, sjefredaktør Dagsavisen Rogalands Avis.

POPULISME: Det økonomiske krakket i eurosonen og flyktningkrisen sammen med at vi har en slags «krise i allmennkunnskapen» i og med informasjonsbomben på nye medier, anses gjerne som et slags startpunkt for den nye populismen. Populismen snakker alltid på vegne av «folket» mot «eliten», den skaper mistenksomhet mot institusjoner, særlig politiske partier, mediene og rettsapparatet, og den omfavner økonomisk, sekterisk og kulturell proteksjonisme, og er gjerne preget av tilsiktede overtramp, drittsnakking og heller dårlig oppførsel.

VIKTIG INFORMASJON I FORBINDELSE MED COVID-19

– KÅKÅnomics følger til enhver tid Helsedirektoratets retningslinjer for tilfredsstillende avvikling av kulturarrangement.
– Pga behovet for smittesporing må du kjøpe billett på forhånd.
– Billettene må være registrert med fullt navn og kontaktinfo til den som skal bruke billetten. Dette registrerer du i Linticket ved billettkjøp.
– Pga Covid-19 og gjeldende smittevernregler må du med festivalpass allikevel reservere plass til det enkelte arrangement som du planlegger å delta på. Se etter billettkategori «Med festivalpass» på salgssiden til det enkelte arrangement.
– Festivalpasset er personlig, og kan ikke brukes til å kjøpe flere enn én billett i kategori «Med festivalpass».
– 1-metersregelen gjør at KÅKÅnomics 2020 har redusert publikumskapasitet. Vis hensyn, hold avstand, og vask hendene hyppig og grundig.
– Det kan forekomme enkelte endringer i programmet pga COVID-19, som ikke vil bli kompensert for. Ved avlysning vil billettkjøpere få tilbud om refusjon.

Programmet slippes fortløpende på www.kknomics.no