Annet / 24. OKTOBER 2020 18:00 / MS Sandnes

Vaksinekampen: Er StatMed den nye oljen?

Vaksinekampen: Er StatMed den nye oljen?

Vaksinekampen om korona pågår for fullt. De rike landene vil komme bedre ut enn de fattige, som før. Legemiddelindustrien er en gigantindustri som opererer med 20% i profitt, i 2017 hadde bare farmasiselskapet Pfizer en omsetning tilsvarende 38% av Norges statsbudsjett. Ikke alle vet at Folkehelseinstituttet (FHI) ble oppprettet i 1929 med ansvar for å forsyne den norske befolkningen med vaksiner! De rødgrønne la etter kort levetid ned Norges egen vaksinefabrikk i 2011, men nå har AP tatt initiativ til å starte opp vaksineproduksjon i Norge igjen, foreløpig uten politisk gehør. I 2017 brukte vi 20 milliarder kroner på legemidler. 1,5 prosent av statsbudsjettet går til legemidler. Legemiddelindustrien ser likevel på Norge som mindre interessant, vi er både få og altfor gode prisforhandlere. Kan Norge i stedet gjøre som vi gjorde med oljen? Lage et StatMed? Er det mulig å bli eier av et globalt, etisk og rettferdig drevet legemiddelfirma? Kan vi både bli mer selvforsynte, sikre inntekter og arbeidsplasser for landet og en mer rettferdig medisinverden, samtidig?

Tid: Lørdag 24. oktober kl. 18:00 – 19:00
MS Sandnes, til kai på Skagenkaien
Inngang 150 / 75 / 20

Innledning ved Mette Kalager, professor i helseledelse og helseøkonomi ved UiO.

Aktuelle deltagere:

– Nicholas Wilkinson, Stortingsrepresentant for SV, medlem i Helse- og omsorgskomiteen

– Ole Georg Moseng, professor medisin- og helsehistorie ved USN Handelshøyskolen

– Monica Larsen, seniorrådgiver Legemiddelindustrien, arbeider med rammebetingelser for forskning og utvikling og næringsutvikling på legemiddelområde 

Programleder er Ingeborg Eliassen, journalist Investigate Europe.

Lenke til Mette Kalagers kronikk på Forskning.no 21. mars 2020:

https://forskersonen.no/helse-helsepolitikk-kronikk/norge-bor-etablere-et-statseid-legemiddelfirmastatmed-kan-bli-den-nye-oljen/1648744

VIKTIG INFORMASJON I FORBINDELSE MED COVID-19

– KÅKÅnomics følger til enhver tid Helsedirektoratets retningslinjer for tilfredsstillende avvikling av kulturarrangement.
– Pga behovet for smittesporing må du kjøpe billett på forhånd.
– Billettene må være registrert med fullt navn og kontaktinfo til den som skal bruke billetten. Dette registrerer du i Linticket ved billettkjøp.
– Pga Covid-19 og gjeldende smittevernregler må du med festivalpass allikevel reservere plass til det enkelte arrangement som du planlegger å delta på. Se etter billettkategori «Med festivalpass» på salgssiden til det enkelte arrangement.
– Festivalpasset er personlig, og kan ikke brukes til å kjøpe flere enn én billett i kategori «Med festivalpass».
– 1-metersregelen gjør at KÅKÅnomics 2020 har redusert publikumskapasitet. Vis hensyn, hold avstand, og vask hendene hyppig og grundig.
– Det kan forekomme enkelte endringer i programmet pga COVID-19, som ikke vil bli kompensert for. Ved avlysning vil billettkjøpere få tilbud om refusjon.

Programmet slippes fortløpende på www.kknomics.no