Tilbake til alle arrangementer

Greedflation - forklarer økt markedsmakt høy inflasjon?

Kan svekket konkurranse forklare inflasjonen? Deler av næringslivet har det siste året skrudd opp prisene mer enn kostnadsveksten skulle tilsi, viser SSB-beregninger. Statistisk sentralbyrå kaller det å øke prisene mer enn økningen i kostnader «ekstrapåslag». Uten ekstrapåslagene ville prisveksten ifølge SSBs beregninger holdt seg under 5 prosent i de tre siste kvartalene i fjor og i første kvartal i år. 

Lignende undersøkelser fra USA og Europa har skapt debatt om fenomenet «Greedflation». Er det slik at økt markedsmakt kan være med å forklare høy inflasjon? Eller kan økt inflasjon og store kostnadsøkninger påvirke hvordan konkurransen fungerer? Bør sentralbanken ta inn over seg dette i utformingen av pengepolitikken, og i så fall hvordan?

Debatten om «Greedflation» har oppstått parallelt med en diskusjon om konkurranselovgivningen i Norge er egnet til å løse nåtidens utfordringer med markedsmakt. Næringsministeren vil gi Konkurransetilsynet større muskler, og et av forslagene som er til høring er at Konkurransetilsynet, etter å ha gjennomført en grundig analyse av konkurranseforholdene i det konkrete markedet, kan treffe vedtak om avhjelpende tiltak for å styrke konkurransen. Bør konkurransemyndighetene få en mer aktiv rolle for å fremme konkurranse, eller vil mer aktiv håndheving føre til mindre forutsigbarhet for næringslivet og svakere innovasjon?  

 

Et program i samarbeid mellom KÅKÅnomics og Konkurransetilsynet.

Deltagere:

Hans-Petter H. Hanson, sjeføkonom i Konkurransetilsynet, ekspert på konkurranseøkonomi og -rett, erfaring også fra Europakommisjonen og ESA 

Kalle Moene, professor emeritus samfunnsøkonomi UiO Blindern, leder av ESOP, forsket på det meste inkludert jobbet tema som nordisk modell, ulikhet, arbeidsmarked, velferdsstat, utviklingsøkonomi, mottager av den første KÅKÅnomics-prisen 

Marie Storli, samfunnsøkonom med spesialisering innen miljø- og klimateknologi, tidl leder av Rethinking Economics

Flere deltagere TBA

Ordstyrer: Terje Strøm er samfunnsøkonom, grunnlegger av utredningsbyrået NyAnalyse og har podkasten "PolyPod med Terje Strøm» i regi av Polyteknisk forening. 

Forrige
Forrige
28. oktober

Fra sløsing til sirkulasjon - hvordan bygger vi fremtiden gjennom sirkulærøkonomi?

Neste
Neste
28. oktober

How extreme wealth creates dysfunctional cities (engelsk)